De kaldte hende knægt

(Bragt i NORDJYSKE, Vendsyssel torsdag den 2. januar 2003)

Af Jannie Holm

POWER: Gerda Sørensen er ikke typen, der sådan falder i ét med tapetet

DRONNINGLUND: Hun holdt af at få mos og barkafskrab på bukseknæene, da hun var yngre.
Hun led i tavshed, når hendes mor tvang hende til at gå i kjoler og nederdele, og fik hun valget, foretrak hun læderbolden frem for dukken med de platinblonde lokker.

For under en måned siden truede hun en mand i begyndelsen af 20’erne med “at give ham den højre lige i sylten”, fordi han havde pillet ved hendes bilradio og smækket bevidst med døren til hendes Mercedes-taxabus Sprinter. Men hun måtte opgive jagten på ham, fordi hun “sgu’ ikke havde luft til at løbe efter ham.”
Samtidig er Gerda Sørensen enlig mor til en dreng på 15, Bjørn, som hun stort set spiser varm aftensmad sammen med hver dag. Hun har valgt at holde faderen ude af alt, der har med Bjørn at gøre, fordi som hun siger, “hun har det bedst alene, og giver ikke meget for det der med, at folk gifter sig og så går hen og bliver skilt tre måneder efter.”

Og i øvrigt har hun dårligt tid til den slags, for arbejdet tager det meste af hendes tid. Hun lægger i gennemsnit mellem 60 og 70 timer om ugen i taxafirmaet Lynges Taxa, hvor hun har været ansat som chauffør siden oktober 1998.
Inden hun fik det job, havde hun ét på Nordisk Blik i Hjallerup, hvor hun i 13 år læssede lastbiler ved at løfte kasser fyldt med dåser op i fire meters højde. Men det kunne kroppen ikke holde til. Den sagde fra, og Gerda Sørensen fik slidgigt i ryggen.
– Det er hvad, der sker, når man laver den slags mandfolkearbejde, siger hun.

Jobbet blev sagt op, og efter at hun havde kørt lidt i bus, fandt hun frem til Lynges i Dronninglund, og det fungerer rigtig godt.
– Vi har et skidegodt sammenhold, og så er det fredag dernede hver dag, griner hun samtidig med, at hun fisker nummer 12 af dagens i alt 40 røde Cecil frem og lader den hvile mellem læberne, imens hun fortsætter:
– Vi har det frit, og vi kan gøre, som det passer os dernede, når hun lige at sige, inden hun slukker cigaretten, svinger sig ud af taxaen og tager imod de næste kunder, der allerede er på vej ind i bilen.
Ham chaufføren
Gerda Sørensen skubber skydedøren på plads i en lang bevægelse, springer ind på sin plads og sender sine to kunder et bredt smil igennem bakspejlet. Det er en ældre kvinde og hendes datter, der under turen omtaler Gerda som ” ham chaufføren” .
Gerda Sørensen bemærker det, men kommenterer det ikke.
– Det sker af og til, at de tror, jeg er et mandfolk. Det er sikkert fordi, at jeg er blevet klippet korthåret nu, siger hun og griner skævt.

For hun er vant til det.
– Alle folk siger, at jeg skulle have været en knæjt i stedet for. Det er fordi, at jeg har opført mig som en knæjt altid. Det startede allerede, da jeg var bette. Da begyndte jeg med at klatre i træer. Det er der jo ikke mange piger, der gør. Og i vores familie har det altid været tilladt at pøle* og slås, så sådan er jeg bare blevet, siger hun og benægter i samme åndedrag, at hun gerne ville have været en dreng, hvis hun selv havde kunnet vælge.
At hun så vælger at tackle en del situationer ved at reagere lidt opfarende og i nogles øjne maskulint, mener hun ikke, at folk skal lægge så meget i.
– På den her måde får jeg afreageret med det samme. Og har jeg først skældt ud, så er jeg ovre det. Det kan ikke hjælpe at tærske langhalm på det, siger hun og  rykker lidt på albuen, der hviler på kanten af den åbentstående siderude.
Herefter vender hun sprinterens snude i retning af den næste kunde, der venter på hende på Aalborg Sygehus Syd. For jobbet skal passes. Frem for alt.

********

KORT OM GERDA SØRENSEN

– Født 6. juni 1961 i Dall-Ferslev Sogn
– Har boet i Hjallerup og Klokkerholm og har primært haft sine barndomsår på Bredkærsvej i Klokkerholm.
– Har boet alene på Horsevænget i Hjallerup i mange år.
– Bor nu sammen med sin 15-årige søn på Højskolevej i Try.
– Har seks søskende. Deraf to søstre og fire brødre.
– De to af brødrene, Henning og Aksel, er samtidig hendes arbejdskollegaer ved Lynges Taxa.
– Hun arbejdede i 13 år ved Nordisk Blik i Hjallerup.
– Fik herefter job ved Dania Bustransport og kørte Aalborg Frederikshavn-ruten i omkring tre år.
– Blev i oktober 1998 ansat som chauffør ved Lynges Taxa i Dronninglund.
– Har været aktiv i Klokkerholm Idrætsforenings fodboldafdeling hele sin ungdom. Stod på mål.

“Nogen glemmer man med årene. Gerda glemmer man aldrig.”
Steen Lassen, eks-viceinspektør ved Klokkerholm Skole.

(*) Pøl på vendelbomål betyder det at brydes/mosle rundt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close